לחמניות חלב

שיר לחמניות החלב*

שבועות בפתח, אני כלל לא במתח.

נערבב קצת חלב וקצת חיטים

נברך שבעת מינים

וכך על פני שבעת ימים

תפוץ לה השמועה,

ממש תקום לה מהומה.

ידחפו שכן ואח

ילכלכו קצת במטבח

ובערב החג מכל חלון

יתערסל לו הניחוח

מתוק, משכר, מעניק שמחה וכוח.

מכל תנור תצאנה במחול

לחמניות חלב זהבהבות – כי כל אחד יכול!

שמש אור כבר שוקעת

שיבולת בודדה בשדה היא צובעת,

פז ופרח על הראש

פרח גם על צחור שמלה

שיר, ריקוד וגם תפילה.

אל השולחן הגשתי לחמניות בתוך סל

שנייה היו כאן, וחסל!

 

אחרי פתיחה כל כך מלבבת אני מתקשה לראות מי לא יכין לחמניות חלב לחג. נכון? נ כ ו ן? 🙂

בכל מקרה ליבי, הרך כחמאה ודבש, יקבל כל תירוץ. אל תילחצו באמת….

אז מה יש לנו כאן הפעם? לחמניות רכות וטעימות במיוחד, נפלאות למתוק ונפלאות למלוח ואם אתם אנשים מסוגי (פחממתיים כאלו) אז מצאתם את הגביע הקדוש. את הטנא הקדוש – יותר נכון.

לחמניות חלב – Petit pain au Lait     כ-18 לחמניות קטנות

(המתכון של אבנר לסקין המקסים רשום אצלי מזה שנים רבות, אני לא זוכרת מאיזה ספר)

לבצק

  • 21/4-21/2 (שתיים ורבע עד שתיים וחצי =570 מ"ל) כוסות חלב
  • 4 כפות סוכר לבן
  • 11/2 (אחת וחצי) כפות שמרים יבשים
  • 100 גרם חמאה רכה, בטמפ' החדר
  • 51/4 (חמש ורבע =735 גר') כוסות קמח לבן
  • 3 כפיות מלח גס (=24 גר')

למריחה לפני האפיה

  • 1 ביצה טרופה + קצת חלב

למריחה אחרי האפיה

  • 2 כפות חלב

הכנה

  1. בקערה גדולה שמים את החלב, השמרים, הסוכר, הקמח והחמאה ולשים כ- 5 דקות. כמובן שמי שמעדיף להפעיל מיקסר מוזמן, באותו הסדר.
  2. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש עוד כמה דקות עד שנוצר כדור בצק רך, אחיד ונעים. מניילנים את הקערה ומתפיחים למשך שעה.
  3. הופכים את הבצק אל משטח מקומח קלות, מחלקים את גוש הבצק ליחידות במשקל 80 גרם. מהכמות הזו יצאו לי 17 לחמניות במשקל 80 גרם ועוד אחת במשקל 100 גרם. אתם כמובן מוזמנים לשנות ולשקול כאוות נפשכם.
  4. מכל כדור בצק יוצרים לחמניית גליל קטנה ומניחים בתבנית אפייה גדולה המרופדת בנייר אפייה. מסדרים את הלחמניות עם מרווח קטן יחסית ביניהן, כ-2 ס"מ. מתפיחים כ-40-60 דק' עד שהלחמניות תפוחות וקרובות מאוד אחת לשנייה.
  5. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  6. מורחים בעדינות ובנדיבות את הלחמניות בביצה הטרופה בחלב.
  7. אופים כ-25 דקות עד שהלחמניות זהובות מאוד מכל הכיוונים.
  8. מוציאים מהתנור ובעזרת מברשת נקייה מורחים אותן בזריזות בקצת חלב (נותן להן ברק).
  9. מצננים וחוגגים.

*מחווה קורצת לפסטיבל השירה במטולה המתקיים בחג השבועות

15 מחשבות על “לחמניות חלב

    1. תודה לי 🙂
      לא, לא רידדתי. כל יחידת בצק שיטחתי טיפה עם האצבעות למין מלבן-עיגולי וגלגלתי לנקניקיה, את הגלגול האחרון הידקתי היטב במכת קראטה קטנה (… אין לי איך לתאר אותה אחרת 😉 ).
      אפשר בכל דרך אחרת ואפשר כמובן פשוט לכדרר עיגולים.

  1. הי נראה ממש טוב.
    אפשרי להכין את הבצק ערב לפני ולהתפיח במקרר לילה? האם יש צורך אז להוציא אותו לפני מהמקרר על מנת שיגיע לטמפרטורה החדר להתפחה השנייה כלחמניות?

    1. מקווה שלא מאוחר מדי….
      כן, אפשר לילה במקרר וההמשך כמו שתיארת. אפשר מהמקרר לעצב מיד כלחמניות – ואז התפחה מלאה, שזה אומר אכן שהבצק יגיע לטמפ' חדר, הלחמניות יהיו תפוחות ואם תיגע בכרית האצבע הבצק יחזור אבל כן ישאר שקע עדין.
      בהצלחה וחג שמח 🙂

  2. איזה קסם זה!
    שכחתי לציין שריבועי הפטל והמרציפן גרפו מחמאות רבות….
    נו.נצטרך גם את זה לנסות…
    בברכת חג שמח!

    (היי רות- קצת אחר..)

  3. נראה נפלא! איזה כיף לראות פוסט שלך, תענוג. את צריכה לעשות את זה יותר… התגעגענו

  4. כמובן שהולכת לנסות את המתכון, נראה נהדר! (הטבעונים במשפחה יצטרכו להזיל ריר בשקט הפעם..)
    ולשמוע שני שירים ברצף על רות זה נדיר…
    נהניתי לקרוא כמו תמיד, כיף כל כך לפתוח בלוג חדש שלך.

  5. נראה מעולה. ינוסה בהזדמנות. את המנקישים שלך ניסיתי באיחור רב לא מזמן, עם זעתר טרי מהגינה, והיה תענוג. ובכלל, כיף לראות פתאום שני פוסטים חדשים זה לצד זה.

כתיבת תגובה