מחסור בחומרים זמינים, עצלנות קלה, מבצע צבאי שהפך למלחמה – אלו חלק מהארועים שעמדו ביניכם ובין הג'אל מורי שלכם. שנתיים .
שנתיים תמימות שאני רוצה לחלוק איתכם את השמחה האכילה הזאת. כמה טוב לכם שתיכף תיפגשו.
הסקרנות, ההתרגשות, העונג בלהתוודע למשהו שלא ניתקלתי בו קודם. מקווה שתקבלו אותו באותה התלהבות כמוני, מקווה שתפקחו עיניים בתדהמה מעושר הטעמים, משילוב המרקמים. שיתנוצץ בהן אפילו לשנייה, ברק שובב של גילוי, של הפתעה.
כי מה שהכנתי הפעם מגיע מארץ של מקדשים, קטורת ותבלינים, של פילים, קופים ומיליוני אנשים, של צבעים, טעמים וריחות. הודו כמובן. ולא סתם מהודו, אלא מהלב החי, תוסס ופעור שלה -כלכותה, והיום Kolkata. פעם עיר ידועה לשימצה, היום אולי פחות.
לא ביקרתי בה. אנשים סיפרו עליה דברים קשים וזה הפחיד אותנו אז, אבל טסתי מעליה בפעם אחרת וממבט ציפור היא נורא מצאה חן בעיני, נראתה ירוקה ושופעת בצורה מושכת ביותר.
נראה לי שהדרך הטובה ביותר לתאר את הג'אל מורי היא סלט חטיף, והוא מאכל רחוב כלכותי ידוע.
קחו חטיפים פיקנטיים, פריכים וקטנטנים, הוסיפו ירקות קצוצים, תבלו ברוטב חמצמץ מתוק, זירקו פנימה גם חופן אקזוטיות בדמות קוקוס, בוטנים וצ'ילי וקיבלתם את להיט הקיץ שלנו.
מעכשיו – גם שלכם.
ההשראה, הרוח והמתכון, בהתאמות קלות, מגיעים מ- Jhal Muri LoveLove Express.
ג'אל מורי – חומרים למנה אחת גדולה או 3 מנות נישנוש . הכפילו וערבבו יחד לפי מספר האנשים בסביבה
הג'אל מורי דורש מחוייבות, אי אפשר ללכת איתו רק חצי מהדרך. רשימת המרכיבים ארוכה ומיוחדת וכן, נדרשת כאן הערכות מראש וקניות במקומות ייעודיים כמו מזרח מערב או החנויות ההודיות ברמלה ואשדוד, אבל מרגע שיש הכל ההכנה דורשת רק עירבוב, והגמול פה טעים ומרענן במיוחד. מה שנקרא, לא אכלתם דבר כזה!! (ואם כן, מה? באמת?? איפה??? לא טעים כזה! 😉 )
החטיפלט (או הסלטיף) הזה מושלם למסיבת אוכל: מסדרים מראש קערות עם כל המרכיבים בנפרד, וכל אורח מערבב בקערה שלו את הסלט לפי ההסברים שלכם. אפשר אפילו להכין יחד את קונוסי הנייר שבאופן מסורתי מוגש בהם הג'אל מורי. הבונוס לילדים – הרגע שבו מוסיפים מיץ לימון לסלט והוא מתחיל לשרקרק ולרחוש, כמו סוכריות קופצות. זה כישוף הודי שכזה…
חשוב לערבב ולאכול מיד – שישאר פריך.
- 3/4 כוס פצפוצי אורז לא ממותקים (אורז תפוח = muri)
- 2 כפות חטיף חומוס מטוגן הודי (chana daal)
- 2 כפות דובייל ("ביסלי" הודי מקמח חומוס)
- 1 כף בוטניים קלויים, קלופים, שלמים
- 2 כפיות קוקוס טחון
- 1 תפוח אדמה בינוני מבושל, מקורר, חתוך לקוביות גדולות
- 1 מלפפון בינוני קצוץ קטן
- ו עגבניה קטנה קצוצה קטן
- 1 שלוט או 1/2 בצל סגול קטן, קצוץ
- 1/4 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ קטן
- עלי כוסברה – רבע צרור, קצוצים גס
- צ'ילי אדום טרי – טבעות או קצוץ קטן, כמה שאוהבים ויכולים
- 1/4 כפית מלח גס
- 11/2 כפות רוטב תמרינדי (מתכון בהמשך)
- 1 כפית צ'אט מסאלה (מתכון בהמשך)
- מיץ מלימון/ליים אחד
- מערבבים יחד בקערה את כל החומרים, לימון מוסיפים אחרון.
- זהו. זוללים מיד.
רוטב תמרינדי – מספיק ל- 8 מנות גדולות
- 200 גרם תמרינדי = חצי בלוק של עיסת פרי טבעית ומהודקת ללא גרעינים
- 200 גרם סוכר דקלים = כ- 3 עוגות (כדאי לשבור אותן קצת כדי להקל על ההמסה)
- 7 מסמרי ציפורן
- 7 תרמילי הל ירוק
- 10 גרגרי פלפל שחור
- 1 כוכב אניס
- 2 גירורים של אגוז מוסקט
- 500 מ"ל מים = 2 כוסות
- שמים יחד את כל מרכיבי הרוטב בסיר נירוסטה קטן ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה, ערבבו מדי פעם עם כף עץ על מנת לפרק את גוש התמרינדי.
- מסננים ומועכים את שארית העיסה דרך המסננת. מתקבל רוטב סמיך.
- אם לא משתמשים מיד לשמור במקרר.
צ'אט מסאלה Chaat Masala – הגירסה הביתית שלי – מספיקה ל-8+ מנות גדולות
- 3 כפות גרגרי כוסברה
- 3 כפות זרעי כמון
- 3 כפיות יפות של זנגביל – ג'ינג'ר יבש טחון
- 1 כפית פתיתי צ'ילי
- 11/2 (אחת וחצי) כפיות גרגרי פלפל שחור
- 21/4 (שתיים ורבע) כפיות מלח גס
- 3/4 כפית מלח לימון
- קולים קצת את גרגרי הכוסברה וזרעי הכמון במחבת על אש נמוכה עד שעולה ניחוח נעים, כ- 3 דקות. מצננים.
- מעבירים את כל החומרים למכתש ועלי או למטחנת תבלינים וכותשים/טוחנים לאבקה.
- שומרים בצנצנת אטומה.
אום מאני פאדמה הום, אום מאני פאדמה הום, אום מאני פאדמה הום, אום מאני פאדמה הום, אום מאני פאדמה הום, אום מאני פאדמה הום, אום מאני פ
לדעתי את מכשפה 🙂
בקרוב אכן מסיימת תואר ראשון במכשפות 🙂 ❤
נראה קסום, קרקס של טעמים ומרקמים.
זה החוב שלך מהסיבוב ההוא במזרח מערב בשוק הכרמל בקיץ שעבר ? כבר נראה כאילו חלפו מאז שנות אור.. ❤
חלפו גם חלפו
תודה גגוש, מקווה שבקרוב נאכל יחד
כמה צבעים….כמה יופי ושמחה…העפת אותי למקום האהוב עלי בעולם, היה שווה לחכות שנתיים🐘👳
מתגעגעת אליך
מאוד מאוד מאוד. יאללה שיגמר החופש הזה ואפשר יהיה לנוע איכשהו….
את מכשפה טובה של טעמים וסיפורים . אדיר. מעורר תיאבון !
תודה רבה 🙂
הספר "השם הטוב" של ג'ומפה להירי נפתח כשהיא מהגרת בת משכילים הודית בסוף הריון בודדה בדירה בבוסטון הקרה. ביאושה היא מכינה לעצמה סלט מפיצפוצי אורז שמן זרעי חרדל בצל אדום וכוסברה. והולכת ללדת. שנים הלכתי עם המתכון הזה בדמיון…תודה!
מדהים אלה. קראתי אותו מזמן ופיספסתי את זה… איך אפשר לסמוך עליך בדברים האלו 🙂
ובאמת צריך גם שמן חרדל אבל לא מצאתי בשום מקום 😦
❤
ווה, ווה, ווי, ווה! בס"ה חיפשתי מתכון לצ'טני ופתאם כל הצבעים והריחות האלו!!!
אז נראה שהחופש כן פתח כמה צ'קרות של יצירתיות… 🙂
אצלי על הכיריים אבל, צ'טני עגבניות (לפי הצ'טני משמשים שלך).
והאבוקדו! בסוף יהיה עץ!
🙂 🙂 🙂
האבוקדו שלי – אני כל כך גאה בו.
והצ'אטני משמש בוריאציית עגבניות נשמע להיט. איך זה באמת? אני אנסה גם.
יצא מצוין!! בואי לטעום!
❤
קסום כתמיד.
תודה רבה מיכלי
ובביקור הבא שלך בלונדון, עשי טובה (לשתינו… 🙂 ), חפשי את עגלת הג'אל מורי של אנגוס הזה ותראי לו