הנסיכה על העדשה

זה הזמן לליקוטים. הירוקים עולים וצומחים בהרים ובשדות וכל שאתם צריכים זה פשוט למצוא לכם שדה.

פרחי שומר בסוף הקיץ
פרחי שומר בסוף הקיץ
זרעי שומר בסתיו
זרעי שומר בסתיו
גבעולים ושבלולים
גבעולים ושבלולים

אחד העשבים הקלים לזיהוי הוא שומר הבר – אי אפשר לפספס עם הריח האניסי. עכשיו נובטים הגבעולים והעלים החדשים, צעירים, רעננים ורכים.

שומר בר
עלים וגבעולים צעירים בחורף

שומר בר

על ההר שלנו הוא גדל בשפע, להבדיל משקט ושלווה למשל.

כולה רציתי סלט עדשים טעים אבל בימים מטורפים אלה יצא שכמעט חרפתי את נפשי בשביל כמה גבעולי שומר. צילמתי בחיפזון, לא רציתי שיחשבו שאני מרגלת.

אסור להתקרב לאזור הגדר, אבל לא הבנתי שהתכוונו גם לשביל ההיקפי שלנו ושם בדיוק הוא גדל, השומר. מה בכלל חשבתי לעצמי?? השביל הרי כל כך קרוב לגבול… אז גם לא מאוד הופתעתי לגלות את מה שראיתי אבל זה בהחלט גרם לי להסתובב עם בטן מכווצת מדאגה עד עכשיו. מצד שני אני די חדשה פה באזור, הותיקים מתרגשים פחות. אולי.

הנשים הלקטניות מסורתיות -בימים כתיקונם בגליל- מכינות תבשיל עדשים ושומר בר, הכי פשוט, הכי הגיוני, הכי בריא. אני מקבלת מהן השראה אבל אצלנו לא מקבלים בברכה עדשים פושטיות, זאת אומרת החומות/ירוקות. אז לקחתי את עדשי הבית – אלו שהנסיכות המקומיות מאשרות את טעימותן – והכנתי מהן גירסה משובחת במיוחד. אף יותר מהתבשיל המסורתי, אם יורשה לי.

קל להכנה וכל כך טעים, מסוג ה"בישולים" שעושים אותי מאושרת! והנה עוד משהו שאפשר לשלוח עם הבנות לבית ספר והוא טעים גם בטמפ' חדר, והוא בריא, משביע ומזין כל כך.

סלט עדשים שחורות ושומר בר – כ-2 מנות עיקריות או 4 מנות נשנוש

לא להתקמצן עם שמן הזית והלימון!! הסלט חייב להיות עסיסי!

  • 250 גרם =חצי חבילת עדשים שחורות – לא האפורות, הבאמת שחורות. הן מכונות גם "עדשי בלוגה" או "עדשי קוויאר" בגלל צבען וגודלן הקטן.
  • 1 בצל גדול קצוץ קטן
  • 5-7 כפות שמן זית לטיגון+זירזוף שמן זית לעדשים שסיימו להתבשל
  • כ-20 גבעולים קטנים,טריים, של שומר בר
  • 1-2 פרוסות לימון – פרוסות דק דק וקצוצות לקוביות קטנות
  • מיץ לימון טרי לפי הטעם
  • מלח לפי הטעם
  • גבינת ברינזה למעוניינים (ואני ממש ממליצה לגלות עניין)
  1. מבשלים את העדשים בהרבה מים כמו שמבשלים פסטה. אחרי כ-20 דקות כדאי לבדוק כבר מה מצבן, אסור להגיע למצב של בישול יתר. צריך לתפוס אותן רכות אך שלמות עדיין ובדרך כלל זה לוקח כחצי שעה.
  2. מסננים אותן, מחזירים לסיר ומערבבים בעדינות עם קצת שמן זית.
  3. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה ומטגנים את הבצל על אש נמוכה-בינונית עד שהוא שקוף וזהוב.
  4. מוסיפים את העדשים, מערבבים בעדינות עם כף עץ כדי לא לשבור את העדשים. מבשלים יחד כחמש דקות.
  5. מוסיפים את גבעולי השומר, מבשלים יחד כשתי דקות ומכבים את האש.
  6. מוסיפים את הלימון הקצוץ, את מיץ הלימון ואת המלח. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
  7. את הגבינה כדאי לפורר למעלה לפני ההגשה (אני השתמשתי בברינזה הנהדרת של גדות).

*ומה עושה מי שאין לו שומר בר/הר ושדה/זמן? – קונה בסופר/אצל הירקן שומרים שיש להם ציצית ירוקה מפוארת ומשתמש בעלים האלו, ואפילו שומר אחד שלם שפרוס דק דק דק יתן לכם סלט מעדן.

 

עדשים, לימון, שומר בר

בצל מטוגן

עדשים ושומר בר

עדשים ושומר בר

סלט עדשים שומר בר וברינזה

סלט עדשים שחורות ושומר בר

סלט עדשים ושומר בר, לימון וברינזה

28

בימים משוגעים כדאי לאכול דברים הגיוניים וזה בדיוק מה שהכנתי, בדוק! 🙂

אז שאו ברכה, שמרו על עצמכם, ואם גם אצלכם שקט מדי – בצורה מתוחה כזאת – שימו בפול ווליום מוזיקה שעושה שמח.

מודעות פרסומת

14 מחשבות על “הנסיכה על העדשה

  1. איזה יופי!
    אצלכם הירוק כבר מציץ, אצלנו השורשים עדיין שולטים.
    ואגב מזג אויר, לגבי הפוסט המקסים הקודם שלך.
    אז ממה שלמדתי אני, שלג יורד משמח ומרגש גם את הרגילים אליו בכל מקום בעולם כל פעם מחדש.
    יותר מזה, פה בצפון היותר צפוני, חג מולד ללא שלג זה אכזבה גדולה לגדולים ולקטנים. מה שפרובינציאלי הוא שמדינה שלמה מושבתת בגלל יום שלג…
    אז להשתמש בציצית הירוקה של השורש/פקעת?
    ותשמרי על עצמך…

    1. תמי יקרה, תיכף גם אצלכם יוסר מעטה הכפור, את בטח כבר רואה איך החיים חוזרים לאט לאט לפעילות עזה יותר.
      אז כן, בינתיים כדאי ציצית ירוקה של שומרים ותודה רבה

  2. הרעיון של הסלט הזה כה מצא חן בעיניי, שכבר באותו היום הכנתי אותו – עם שינויים קלים. שומר רגיל קצוץ במקום שומר בר, כי זה מה שהיה בבית, ופטה כבשים במקום ברינזה, מאותה סיבה. הוספתי גם קצת חמוציות מיובשות.
    ומה אומר, טעים טעים טעים, גם בריא, ויופי של ארוחה חמה אבל עדיין קלילה. כל כך נהניתי שכבר הכנתי שוב לפני יומיים.

    בנוסף, מהפוסט הקודם ישב לי בראש קרייבינג לעוגת שמרים ממולאת ריבת חלב ובננות, ובהיותי במצב רוח עגמומי עד גשום כבד הזקוק לעידוד קלורי, אכן הכנתי כזו אתמול. השתמשתי בבצק השמרים הרגיל שלי, אבל עם רעיון המילוי שלך ועם תוספת של שוקולד צ'יפ בפנים. יצא טעים להפליא ועם ריח משגע. כבר חיסלתי רבע עוגה לבדי תוך פחות מחצי יום.

    תודה!

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s