שעת ה-ש'

מושלג

יש משהו פרובנציאלי נורא להתלהב ככה משלג, אבל כאלה אנחנו – מזרחתיכוניסטים למודי שרב. כשדיווחו על צפי שלג התחלתי לדאוג: שיהיו מספיק עצים בקרבת הדלת, שיהיו נרות ופנסים, שיהיה אוכל, שיהיה שיהיה שיהיה… תנאים שהם יומיומיים באזורים אחרים בעולם אצלנו נקראים סופה או סערה וכשהמילים האלו נשמעות מיד עולה מפלס החרדה. בלילה נרדמתי ואוזני כרויה לקולות מבחוץ, בבוקר קמתי ומיד הצצתי לראות אם כבר הלבין הנוף אבל בימים הראשונים לא קרה הרבה. ירד קצת ונמס וירד עוד ונמס, והרבה גשם, יותר מדי גשם והרבה ברד ומעט מדי שלג. עד ש…

שלג

מושלג

עד שהגיעה "סערת" שבת והיא באמת היתה סערתית למדי, כמה מרשים שזה היה. הגשם המעורב בשלג ההופך אט אט לשלג בלבד ויורד ויורד ועף ברוח ולא מפסיק. כיבינו אורות נשארנו רק עם הקמין הזוהר והשלג שבחוץ מתנדנד לכל עבר, נישא במערבולות הרוח. אומרים שלאסקימוסים יש כך וכך מילים המתארות שלג והפעם הבנתי למה, שלג יכול לרדת בכל מיני צורות וגדלים, מנוצות ענק יפיפיות ועד כדורים קלים וזעירים – כאילו התפוצץ עלינו פוף של מילגה. כשזה השיח הקבוע שלך אתה רוצה להיות ספציפי…

גם זה שלג

בשלג

פריש יפני בשלג

מעקה בשלג

מול העמק המושלג

אפור, קר קפוא, שלג, אז ברור שנטיתי להתחפר בעצלותי החורפית ורק להסתכל החוצה אל העמק הלבן אבל תמונת שלג אחת שהעלתי לפייס גרמה לעדי (כן עדי אלון. בגללך ובזכותך! 🙂 ) לתהות על המאכלים שאני בוודאי עמלה עליהם באותם רגעים וגרמה לי לתהות עליהם בעצמי. מה הם יכולים להיות? אנשים חושבים שאת במטבח, לכי תגלי להם שאת בכלל רובצת רוב הזמן… אפעס קצת לא נעים… אז מה באמת אני מכינה עכשיו??? תמונה של שבת בבוקר, בית חם, נוף מושלג וניחוח שמרים התגנבה לראשי ואפי… אז זה מה שנהיה.

שישי, שמונה בערב, נראה לי כמו הזמן המתאים לעמוד וללוש בצק. התלבטתי קצת אם להכניס אותו למקרר או להשאיר אותו בחוץ. דווקא הפעם המקרר היה צפוף, החוץ עמד להקפיא לי את הבצק יען כי הטמפרטורה ירדה ל 6- אז השארתי אותו מנויילן ומכוסה במגבת בחדר העבודה של נועם שבגלל בידודו המצטיין יכול להחליף את המקרר אם לא מחממים שם.

אחחח… הבוקר עם הקפה ועוגת השמרים הטרייה מעולם לא נראה קרוב יותר.

אלא שלבצק הצלחתי להגיע רק באחת עשרה בבוקר ועד שהיה מוכן ותפוח ואפוי כבר חצינו את צהרי היום לכיוון תה מנחה. כדי שזה לא יקרה לכם ועם כל הרצון הטוב, נסו לא להכין עוגות שמרים בלילה של כפור קיצוני! זה כל מה שיש לי לומר. למה? ובכן…

אחרי השכמת זינוק לראות אם הכל כבר ממש לבן בחוץ ( אינפנטילית, מה לעשות?), אחרי חלוקת אוכל רטוב לקשישי הבית המייללים בקולי קולות, אחרי ניקוי מזכרות ריחניות שהשאירה הקשישה הנובחת שנאספה אבודה לפני כשבועיים, אחרי התעמלות בוקר בסגנון פיני הכוללת: יציאה אל הכפור בפיג'מה וחלוק+ דישדוש בשלג בקבקבי עץ+ פתיחה/סגירה של השיבר הראשי+ צפייה והתפללות שהבעל המטפס אל הגג לא יחליק על הקרח+ חיפוש ארוך ועקר אחר דיסקית מתכת שעפה אל בין השיחים עם זרם המים שקלח מהגג וטיפותיו קפאו מיד בנטיפים על הענפים (מצטערת אבל לא הייתי פנויה לצלם), אחרי התכתבות סוערת בקבוצת הוואטסאפ הקהילתית (- אההה, יכול להיות שלא ציינתי שגם לנו כמו לעוד 150 בתים במושבה התפוצצו הקולטים באותו בוקר), אחרי שכל דקה בערך מתפוצץ לו פקק נוסף בשכונה וניגר לו מפל ואנשים בפיג'מה שוטטו מחייכים/המומים ברחובות עם כוסות קפה וסיגריה, אחרי שהתחילו להגיע אנשי מקצוע ועברו בית בית או יותר נכון גג גג, או אז התפנתי לבצק היקר שלי שהמתין בסבלנות ראויה לציון.

מכאן הדרך היתה קצרה. הבצק המתמסר חולק, רודד, נמרח, נבזק, גולגל או נקלע והופ לתבנית לתפיחה. זה היה זמן מעולה לצאת לסיבוב בהר, למצוא שלוליות קפואות ולהמריץ קצת את הדם.

קפוא

עכשיו העוגות כבר היו מוכנות לאפייה, מריחה בביצה, הכנת סירופ להברשה בסוף ו-50 דקות אחר כך כבר ישבתי ליד האח עם צלחת עוגות, כוס תה, כוסית ברנדי – אם לא אגשים לעצמי פנטזיות מי כן???

עוגת שמרים עם ריבת חלב ובננות
עם ריבת חלב ובננות

עוגות שמרים לשבת ושלג – 3 עוגות בתבנית אינגליש+ עוגה קטנה יותר או 2 עוגות אישיות שהילדים שמחים ליצור

עם נוטלה וחמאת בוטנים
עם נוטלה וחמאת בוטנים

אלו לא עוגות השמרים הרגילות שלי, ה"קראנצ'ים" המפורסמים ההם זכו לתהילה ואהבה במקומות רבים ותורם להיכתב בפוסט יגיע גם הוא, אבל אני חושבת שאלו עוגות נפלאות וטעימות גם כן ועם פחות מאמץ. הפלוס כאן הוא הבצק הנוח שנראה לי מתאים גם למתחילים חרדי שמרים.

הבצק האפוי עשיר ורך והתוצאה הסופית תלויה בעובי הרידוד שלכם, אם אתם מעדיפים עוגה בריושית יותר – ז"א הרבה בצק פחות מלית – רדדו יותר עבה, ואם אתם מאלו שמעדיפים שהעוגות שלכם "יגירו עסיס" רדדו דק.

בעניין המליות, אני רק נותנת פה כמה רעיונות לעוגות שאני הכנתי אבל האפשרויות הן רבות ומגוונות, תשתוללו עם זה. מה שכן, חשוב שהן יהיו מרוחות בנדיבות.

לבצק

  • 200 גרם חמאה רכה
  • 2 כוסות חלב פושר
  • 3 כפיות לא גדושות של שמרים יבשים או 2 כפות שמרים טריים
  • 1 ביצה
  • 2 חלמונים
  • 1 כוס סוכר
  • 2 כפות ברנדי
  • 1 כפית תמצית וניל
  • קליפה מגוררת מחצי לימון
  • 6-7 כוסות קמח רגיל (בדרך כלל יוצא לי להשתמש ב 6.5 כוסות)

בנוסף

  • ביצה טרופה עם קצת חלב למריחה לפני האפייה
  • סירופ סוכר להברשה לאחר האפייה (כוס וחצי סוכר+כוס וחצי מים. לערבב בסיר קטן, להרתיח כחמש דקות על אש נמוכה ולכבות)

למליות

  • גנאש שוקולד מריר (תיכף יהיה מתכון) + שוקולד לבן קצוץ + שוקולד חלב קצוץ
  • נוטלה + חמאת בוטנים
  • ריבת חלב + בננות
  • חמאה רכה+ סוכר+ קינמון+ צימוקים מושרים בברנדי

לגנאש שאני מכינה כמלית לשמרים

  • 350 גרם שוקולד מריר
  • 150 מ"ל שמנת מתוקה
  • 100 גרם חמאה

הכנה

  1. בקערה גדולה מערבבים את החלב, השמרים ושתי כפות מהסוכר. נותנים לעמוד כעשר דקות.
  2. מוסיפים את כל שאר החומרים ולשים היטב עד שנוצר בצק רך, נעים וטיפה'לה דביק, כשמונה דקות.
  3. מניילנים את הקערה ומעמידים במקום נעים לתפיחה במשך כשעתיים. לחלופין, לילה במקרר נהדר אף הוא.
  4. מכינים את הגנאש: ממיסים הכל יחד בסיר קטן תוך כדי בחישה. נותנים לו להתקרר בחוץ עד שיתייצב ויסמיך ויהיה נוח למריחה – צריך לתפוס את הנקודה המדוייקת.
  5. משמנים את התבניות בחמאה, אם אלו תבניות מתכת (להבדיל מחד פעמי) כדאי גם לרפד בנייר אפייה.
  6. מוציאים את הבצק מהקערה אל משטח מקומח קלות, מחלקים את הבצק ל- 3 חלקים של 500 גרם כל אחד ושארית.
  7. מרדדים כל חלק למלבן על משטח עם כמה שפחות קמח, כמעט שקוף – רק כדי שלא ידבק ואז יהיה קשה לגלגל – מורחים שכבת מלית נדיבה, מפזרים עליה דברים טובים כמו שוקולד קצוץ/צימוקים/אגוזים.., מגלגלים ומקפידים שיהיה הדוק.
  8. אפשר להעביר את הגלילה שלנו כמו שהיא אל התבנית או להכין עוגת קלועה: בעזרת סכין גדולה חותכים את הבצק המגולגל לאורכו ומלפפים את שני הצדדים כמו בורג, כאילו שקולעים צמה. מעבירים בעדינות לתבנית. חשוב לסדר יפה את העוגות בתבנית כדי שיהיו שוות בעוביין, אם צריך אפשר למתוח בעדינות לכיוון הקצוות. אפשר גם לחתוך את הגלילה לחלקים שווים ולהשכיב על הצד החתוך כך תתקבל עוגת שושנים.
  9. עוטפים כל תבנית בניילון נצמד רפוי ומתפיחים כשעה שעה וחצי, תלוי במזג האויר וגם במילוי. לשוקולד תמיד לוקח הרבה זמן.
  10. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  11. כשהעוגות תפוחות וממלאות יפה את התבנית מורחים אותן בעדינות בביצה הטרופה ואופים כ-40-45 דקות עד שהן שזופות, גבוהות וקשות קצת למגע. ושוב השוקולד – אותה לפעמים צריך לאפות עוד קצת כדי שלא תיפול אחרי שמוציאים מהתנור.
  12. מורחים בנדיבות בסירופ סוכר.
  13. מנסים לחכות לפחות רבע שעה עד שהעוגה תתקרר קצת ותתייצב.

* אני אפיתי את העוגות בתבניות אינגליש מטפלון. אם משתמשים בתבניות אלומיניום חד פעמיות כדאי להשתמש בשתי תבניות לכל עוגה – אחת בתוך השנייה – כדי שתהיה להן מספיק יציבות לתפוח יפה מבלי לאבד צורה.

מכינות שמרים

שמרים שוקולד
ועוד ש' – שחיתות שלושת השוקולדים

ליד האח

עוגות שמרים

ועוד קצת מהלבן הזה לקינוח

שחר מושלג

נופים מושלגים

מטולה מושלגת

מבט אל עמק עיון המושלג

146

ברחוב
מטולה – כפר קילה
150
מרג' עיון

מטולה בשלג

ימים של חשיפת יתר
ימים של חשיפת יתר
הברנש המתוק שלנו
הברנש המתוק שלנו
והברנשית הכי מתוקה בעולם - שלנו!!
והברנשית הכי מתוקה בעולם

 

 

מודעות פרסומת

25 מחשבות על “שעת ה-ש'

  1. היה שווה לחכות(:
    מקסים וכרגיל את מצליחה להעביר את התחושות, המראות והריחות כמעט כאילו הייתי שם….
    יפה!

  2. איזה כיף לפתוח את הסופ"ש ככה, עם התמונות ,המוסיקה והסיפורים. משאיר טעם טוב לכל היום. תודה!

  3. וואו. בביתי הקפוא (המזגן מת והרדיאטור החל לבעור…) ממש ממש מתחשק לי החום והריח של עוגות השמרים הללו. ועוד עם בננות וריבת חלב! ללא ספק אכין אחת בימים הקרובים.
    (ובן זוגי שלח מהיבשת הרחוקה שלו גם תמונה של מאפי לימון מעוררי תיאבון שהכין בלילה קר. זוהי קנוניה להוציא לי את העיניים!)

    התמונות מדהימות. במיוחד הפרחים היבשים בשלג. כולי קנאה. לא דרכתי בשלג כבר 6 שנים. ארורה תהיה התחבורה הציבורית (והאמונים עליה) שאינה מאפשרת לכולנו להגיע וליהנות מהאושר הטבעי הקסום הזה. איזה שינוי מופלא עובר הנוף המוכר. כל כך יפה.

    1. יעל תודה רבה יקרה, את פשוט חייבת איכשהו להבריז מהעבודה באמצע השבוע… לפחות עד שנהיה מדינה חילונית בע"ה 😉
      ועוררת את סקרנותי, איזה מאפי לימון הוא הכין?

      1. אני לא עובדת כרגע – אבל זה בסדר, התחבורה הציבורית בישראל קלוקלת גם באמצע השבוע…
        הוא הכין מעין בצק לטארטים קטנים, ממולאים lemon curd.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s