פיטיבייה בצל מקורמל וגבינת עיזים

הפעם נשארתי בבית, וחשבתי על משהו קל, טעים ומפנק ללילות החורף, כשהגשם דופק על החלונות והאח דולק וכל כך מתאים לנשנש בצרפתית.

ובכלל יש את השנה האזרחית החדשה הזאת, זה אחלה כיבוד לערב כזה.

(אני פשוט קצת פחות בעניין… זה שהזמן עובר זו עובדה לא כל כך נעימה בעיני, מה יש לחגוג כאן?? והמספר של השנה בכלל לא אומר לי כלום… באותה מידה יכלו הימים להשתרע עד אין קץ, ללא מגע יד אדם. אלי מדברים יותר חילופי העונות למשל, הם מוחשיים. יש להם מראה, צליל וריח. זאת השפה שלי, מה אני'עשה).

אז המשהו הקטן והמפתה כאן מתאים למשביתי שמחות כמוני שמעדיפים להתחבא בבית עם התה והרום והספרים הישנים 😉 או לכאלו שהם חיות רעות ומארגנים מסיבה מהההמממת ומחכים עד חצות כדי להתנשק. אוף, אני קצת מקנאה. אצלנו בשממה הכפרית הצפונית רק תנים ודורבנים ערים בשעות האלו…

כך שאם אתם מתארגנים עם הבצל המקורמל, גבינות ובצק מופשר במקרר אתם יכולים בכל רגע נתון בשבוע לשאול בנונשלאנט: בא לכם פיטיבייה בצל וגבינות הערב?

שו?? ישאלו ההדיוטות, ואתם רק תאמרו או-לה-לה סה טרה טרה בון! דליקטס!!!

פטיבייה משפחתית
זו הגירסה הטרה טרה גראן יעני "המשפחתית"

 

פיטיבייה בצל מקורמל וגבינות  – כ- 6-10 מאפים אישיים לנשנוש, כ- 2 מלבנים בינוניים משותפים

הכמות תלויה בגודל המאפים שתבחרו לעשות, אישיים או משותפים. ניסיתי גם וגם ושתי האופציות מוצלחות גם מבחינת האסתטיקה, אבל אין ספק שמנות אישיות הן יותר היי קלאס, בעיקר אם מצוותים בצד סלט ירוק קטן.

ניסיתי עם בצק עלים חמאתי, שזו הרי המסורת, אבל אהבתי יותר את התוצאה עם בצק הפילאס. מתקבלת פיטיבייה שיש בה יותר מלית מבצק (והפילאס גם זול יותר).

כדאי לקחת בחשבון שהן נורא טעימות הפיטיבייה האלו אז כדאי להכפיל כמויות, ואת זה אומרת מישהי שרק מלהסתכל על בצל מתחילה לבכות!

  • 1 ק"ג בצל קלוף, כ- 3 בצלים גדולים מאוד
  • 2 כפות שמן זית
  • כ- 1/3-1/4 כפית מלח גס
  • 1/2 גליל גבינת עיזים כמו פרומעז או טבעז, פרוס לעיגולים בעובי של 3-4 מ"מ
  • 50 גרם גבינת טום או מנצ'גו מגוררת
  • 1 גליל בצק עלים חמאה / פילאס מופשר במקרר לפי ההוראות
  • כמה עלי רוזמרין קצוצים
  • פלפל שחור גרוס טרי
  • ביצה טרופה
  1. את הבצלים פרסתי בדיסקית העבה יותר של הפוד פרוססור, אתם מוזמנים גם לפרוס בסכין.
  2. בסוטז רחב מחממים את השמן, מכניסים את הבצלים, מכסים במכסה ומבשלים כעשרים דקות. מערבבים מדי פעם.
  3. מסירים את המכסה, מנמיכים לאש הכי קטנה ומבשלים כעשרים דקות נוספות, להמשיך כמובן לערבב מדי פעם. זה השלב שאין יותר נוזלים, הבצל מתחיל להתקרמל ולהידבק לתחתית. השלב הזה עלול להתארך – תלוי בכמות המיצים שהיו בבצל. הרעיון הוא שהסוכרים הטבעיים הנמצאים בבצל יתקרמלו, בלי עזרה של ממתיקים מבחוץ. אש נמוכה, סבלנות וערבוב כל כמה דקות נחוצים ביותר בשלב הזה.
  4. ברגע שהבצל רך,זהוב-חום ונוטה להידבק מכבים את האש ונותנים להתקרר מבלי לכסות. (כשמתקרר אפשר להכניס לצנצנת ולשמור במקרר כשבוע)
  5. (סעיף ובו יופיעו הרבה הטיות של השורש ק.ר.צ.) פורסים בעדינות את הבצק המופשר וקורצים בסיסים+מיכסים בגודל הרצוי. אני הכנתי בשני גדלים: קוטר 6.5 ס"מ למנת ביס (וחצי) וקוטר 8.5 ס"מ שמתאים יותר כמנה ראשונה. בשני המקרים אם יש לכם סט קורצנים עדיף לקרוץ את המיכסים במידה אחת גדולה יותר מהבסיס וככה ה"בטן" של המלית לא מפריעה לסגירה של הפיטיבייה.  אם קורצתם מהחומר הנכון אתם בטח מבינים למה אני מתכוונת   ;-).
  6. מורחים מעט ביצה טרופה מסביב לשולי הבסיס, מניחים פרוסת פרומעז, עליה כפית יפה של בצל מקורמל, קצת פלפל שחור גרוס, שלושה גזירי עלי רוזמרין, עליהם גבינת טום מגוררת- כקמצוציים -ולסיום סוגרים בעיגול המיכסה ומהדקים היטב סביב. אפשר אפילו עם מזלג.
  7. למרוח בביצה טרופה, אפשר לחרוץ בעדינות דוגמה על המיכסה עם שפיץ של סכין או קיסם.
  8. אפשר גם ללכת על הגירסה המשותפת ולהכין מלבנים גדולים כאלו.
  9. אופים בחום של 200 מעלות כ-10 דקות. מנמיכים את הטמפ' ל-180 ואופים עוד 15-20 דקות, תלוי בגודל המאפה.
  10. כשהמאפים בצבע זהוב עמוק מכבים את התנור ומשאירים אותם בתנור הכבוי לעוד 10 דקות.
  11. מוזגים יין, מחלקים לזוכים המאושרים, ונזהרים על הלשון…זה חם….

מאפים צרפתיים

מאפים חמים לערב קר

גבינת עיזים ובצל מקורמל

פיטיבייה בצל מקורמל וגבינות

פיטיבייה בצל מקורמל וגבינות

פיטיבייה מלוח

מאפה מלוח

פינוקי ערב

פיטיבייה מבצק פילאס

 

80

פיטיבייה בצל משפחתית

ומכל הבצק שנשאר באמצע הכנו פינוק מתוק – מורחים בשארית הביצה הטרופה, מפזרים סוכר וקינמון ואופים עד שמזהיב ומתקרמל.

שאריות פינוק מתוק

שיהיה לילה טוב של שירים, יין ופיטיבייה.

*פיטיבייה – במקור, עוגה מבצק עלים ממולאת במרציפן. מניפיק!!!

מודעות פרסומת

25 מחשבות על “פיטיבייה בצל מקורמל וגבינת עיזים

  1. מקסיםםם לגמרי!
    נראה טעים בטירוף, ודרך הצילומים ההורסים שלך אפשר ממש להרגיש את המרקם והטעם
    בהחלט מעדיפה את הגירסה המלוחה למאפה הזה
    שתהיה שנה אזרחית טובה וטעימה 🙂

  2. למרות שאני גם לא מהחוגגים, שנה טובה. שיהיה בה המון אוכל נהדר ומפתה כל כך כמו בתמונה הזו (למה עוד לא המציאו טכנולוגיה שמאפשרת להכניס יד למסך ולקחת אחד לטעימה?), טיולים ואושר, ובעיקר שתהיה טובה יותר מסיום השנה העגמומי הזה. הלוואי.

  3. כתמיד נפלא ומשובח כל כך.
    יקירתי, שתהיה לך שנת פטיבייה נפלאה, קורנת, ומבריקה ומגלמת בתוכה הפתעות מרובות.
    ובנימה צרפתית שכזאת שולחת לך גביע שמפניה קרירה .. !à votre santé

    1. נהדרת שלי תודה 🙂 כל כך מגיעה לי שמפניה בחיי… אבל נידונתי לחיי קאווה 😦
      ואת זוכרת את הצלחת החומה?

  4. וואו!
    ממש אפשר להריח את ריבת הבצל עד לכאן.
    מאוד אוהבת את השילוב של בצל כזה עם גבינת עיזים.
    צריך לשמן את בצק הפילאס או שהוא ״קורץ״ מחומר נוח לעבודה?
    🙂

  5. אייי איי איי זה באמת משגע הריח 🙂
    והפילאס הוא בונבון אמיתי, קל מאוד לעבודה, דק ומוכן לפעולה. אין צורך לשמן.

  6. אליפות!!! את לא מפסיקה להפתיע ולעורר את כל החושים, שנה טובה אידיתה מון אמור ( לא מוצאת את הציורים החמודים האלה…שולחת לך לב ענקי(: )

  7. נוסה ויצא מ ו ש ל ם !
    טעים טעים טעים.
    איזה כיף של בלוג.
    שתהיה שנה טעימה ומוצלחת אפילו יותר מזו שהיתה.

  8. נראה הכי!! וכשמדובר בצרפתית אני הראשונה שנמסה. אבל את ראש השנה דווקא חגגנו עם מרק האפונה הנהדר.
    אמנם סירפדים אין כאן בחורף, אבל עם מנגולד במקום.
    ושתהיה לך שנה אזרחית נהדרת!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s