איטריות שומשום קרות

שיא הקיץ וחם גם כאן והחופש הזה נדמה כללא קץ.

יריעה של שעמום פרושה על השבועיים הבאים למרות תחושת התיכף זזים. מתארגנים בכאילו..

הגדול גדול הזה שיבש את המאזן-היחסית-תקין המתקיים בימי השנה הרגילים. בכל יום רגיל חולקים בני המשפחה את נטל החיים ביניהם ויוצאים בבוקר מי לביה"ס מי לעבודה, פעילות אחר הצהריים מתרחשת כבר מתוך אנרציה והנה ערב מגיע וסידרת פעולות סוגרת את היום ולילה טוב. עכשיו אין דין ואין דיין, אין יום ואין לילה, אין חלוקה בנטל. יש רק אמא. אמא שהיא סוג של משרתת זעופה שכל היום מכינה אוכל לילדי הבית ואורחיהם, מנקה ומסדרת כדי שתהיה לפחות פינה אחת בה היא יכולה להרגיש "בבית" אך לשווא, מכבה טלויזיה שיד תשושה מלא-לעשות-כלום לא הצליחה לכבות, מקפיצה – או אלוהים כמה מקפיצה – מפה לשם ומשם לפה וגם לשם, מתעצבנת – או אלוהים כמה מתעצבנת… – אהה ומכבסת-תולה. חופש.

בפוסט הבא אני עלולה שוב להתפעם מיופיים של ימים נטולי מסגרות והתחייבויות ומרגעי החסד עם הילדים, הפעם לא!! (הכל מקנאה… 🙂 )

במסגרת החידון לחופש: "מה אוכלים היום? אבל משהו חדש!" עלה בגורל המתכון הנפלא הזה, שהזכיר לי מנה דומה יחסית שאכלתי בתאילנד (וכאן המקום לומר לטבעונים שהם יכולים להחליף את איטריות הביצים המסורתיות באיטריות אורז רחבות, כי המנה התאילנדית היתה עם איטריות אורז)

תהיתי איך הבנות יקבלו אותן, את האיטריות, כי הן לא משתגעות על טחינה אבל הטעם לא דומה בכלל לטחינה והבנות השתגעו על זה. איזה כיף לנו.

איטריות סיניות ברוטב שומשום

איטריות שומשום קרות  כ-6-8 מנות

המנה הזו במקורה סינית והמתכון (בשינויים קלילים) נחת עלי מדפדוף בגיליון ישן של מגזין האוכל החביב עלי fine cooking.

זה נדמה שלאטריות יהיה טעם דומיננטי נורא של שומשום אבל זה לא כך. אין כאן את המרירות האופיינית לטחינה למשל, אלא מתקבלת משחה עשירה והרמונית ואותה מדללים במים לפני שמערבבים עם האיטריות והירקות, אבל היא כל כך מצאה חן בעיני גם בפני עצמה שמיד התחלתי לחשוב איך היא תשתלב נהדר עם חצילים ועם טופו ועם… יש עוד עבודה לפני. בינתיים קבלו אותה במלוא הדרה המסורתי:

למשחת השומשום

  • 1 כוס שומשום ( =130 גרם) מאיכות טובה, תבדקו שהגרגירים שמנמנים ויפים
  • 3  שאלוטס בינוניים קלופים
  • 2 שיני שום קלופות
  • 7 כפות (105 מ"ל) שמן קנולה
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 1/4 כוס חומץ אורז
  • 31/2 – שלוש וחצי- כפות סוכר לבן
  • 11/2 – אחת וחצי- כפות שמן שומשום
  • 1 כפית רוטב צ'ילי חריף (כמו סרירצ'ה או רוטב צ'ילי תאילנדי חריף)
  • 11/2 -אחת וחצי – כפיות מלח
  • 1/3-1/2 כוס מי ברז לדילול המשחה

לאיטריות

  • 450 גרם איטריות ביצים ארוכות ( אני השתמשתי בכ-1.5 שקיות נודלס של אוסם – איטריות ביצים שטוחות – שהגיעו מגולגלות לקן ציפור קטן. אל תתפתו להשתמש בכל האיטריות כי אחרת יחס הרוטב-איטריות יפגע. מניסיון…  אח"כ מצאתי גם חבילה אחת מדוייקת של 454 ג"ר של חברת taste of asia)
  • קצת שמן קנולה – לאיטריות אחרי הבישול, שלא ידבקו
  • 1 פלפל אדום גדול חתוך לרצועות דקות
  • 1 פלפל צהוב גדול  חתוך לרצועות דקות
  • 1 צרור כוסברה קצוצה גס
  • 5 בצלים ירוקים קצוצים באלכסון – ירוק ולבן

הכנה

  1. קולים את השומשום במחבת גדולה על אש נמוכה או בתנור אפייה בטמפ' של 160 מעלות  כ-25 דקות. חשוב לערבב עם כף עץ מדי פעם כדי שהשומשום יקלה בצורה שווה. אנחנו צריכים את הגרגירים זהובים ומפיצי ניחוח. מצננים.
  2. פורסים את השלוט והשום לפרוסות ומטגנים במחבת קטנה עם 1 כף שמן קנולה כחמש דקות, עד שהם מתרככים ומזהיבים קצת. מצננים.
  3. מעבירים לבלנדר את כל חומרי המשחה, למעט המים לדילול: השומשום, השלוט+שום, 6 כפות השמן הנותרות, הסויה, החומץ, הסוכר, שמן השומשום, רוטב הצ'ילי והמלח.
  4. טוחנים כ-2-3 דקות כשמדי פעם עוצרים ומורידים מהשוליים בעזרת מרית, עד שמתקבלת משחה מחוספסת. לא כדאי לטחון יותר מדי כדי שהשומשום לא יתחמם ויתחיל להפריש שומן.
  5. טועמים ומתקנים מליחות אם צריך. הטעם צריך להיות מרוכז. חמיצות-מתיקות-מליחות. למי שאין ילדים בסביבה כדאי להוסיף לבלנדר גם צ'ילי אדום אחד.
  6. מעבירים לקערית, עוטפים בניילון נצמד ושומרים במקרר.
  7. מרתיחים הרבה מים בסיר גדול וממליחים היטב.
  8. מבשלים את האיטריות לפי ההוראות על העטיפה, מיד מסננים ושוטפים בהרבה מי ברז עד שהאטריות קרות.
  9. מסננים, מעבירים לקערה גדולה עם מעט שמן ומערבבים בעדינות.
  10. מוסיפים לקערה את הירקות החתוכים.
  11. מוציאים את משחת השומשום מהמקרר ומוסיפים לה את המים לדילול, תתחילו בשליש כוס ותראו לפי הסמיכות והטעם אם כדאי להוסיף עוד.
  12. יוצקים את הרוטב שנוצר אל הקערה ומערבבים בעדינות בעזרת הידיים (כן, ידיים) את כל הדברים יחד. טועמים ומתקנים תיבול אם יש צורך.
  13. נהנים. מאוד!!
  14. אפשרות נוספת להגשה: קערת איטריות גדולה, קערית רוטב מוכן, צלחות עם ירקות חתוכים, צלחות עם גודיס נוספים כיד הדימיון כמו טופו/נתחי עוף מוקפצים/פרחי ברוקולי חלוטים קלות וכד' וכל אחד מרכיב לעצמו מנה לפי הטעם בקערה אישית.
  15. וכמו שהוספתי מאוחר יותר בתגובות, ממליצה מאוד על גירסה נוספת של: האיטריות+רוטב+קוביות חציל אפויות+בזיליקום תאילנדי או רגיל+המון כוסברה. ת ע נ ו ג!

בבלנדר

משחת השומשום לאיטריות

הכינו את הקערותהאיטריות מתכוננות

איטריות שומשום קרות

 

אוכלים את האיטריות בטמפ' החדר אבל אפילו קרות מהמקרר הן היו טעימות להפליא. מה צריך עוד לקיץ הזה? אהה, שלום עולמי…

 

 

מודעות פרסומת

11 מחשבות על “איטריות שומשום קרות

    1. זה ממש טעים דנה'לה 🙂
      עשיתי לזה גם טייק עם קוביות חצילים מטוגנות ובזיליקום תאילנדי בנוסף לבצל הירוק והכוסברה – שוס!!!!

  1. mi dispiace non saper scrivere in inglese quello che vorrei dirti. i tuoi post sono sempre meravigliosi, pieni di MAGIA e di bellezza, comprese le canzoni!!!! Grazie Idit! adesso provo a tradurlo con google in ebraico…. mi perdonerai!
    אני ני מצטער שלא יכולתי לכתוב באנגלית את מה שהייתי אומר. ההודעות שלך תמיד נפלאות, מלאות בקסם ויופי, הכוללים שיר
    אני מנסה עם תרגום של גוגל בעברית …. תסלח לי!
    un abbraccio
    Sandra

  2. קודם כל בלוג מקסים, איזה צילומים ומתכונים, כיף כיף כיף.
    לגבי המתכון, ראשית, שנים אני מנסה לאתר משהו בסגנון, יצא טעים. זה הזכיר לי סלט אטריות שאהבתי ממש במסעדה שלצערי נסגרה "לופ" בבן יהודה בת"א, זה התקרב לטעם. יש לי כמה שאלות/ הצעות לתחליפים:
    אפשר להשתמש גם בסוגי אטריות אחרים. הופעתי מאוד שעשיתי ניסוי עם "סקיני פסטה" – שזה בעצם נודלס שמזכיר אטריות שעועית, אין צורך אפילו לבשל. 2 חבילות הן 400 גר', והן לא נדבקות זו לזו.
    שמתי כפית של צ'ילי גרוס, יצא יחסית חריף, אפשר לשים פחות וזה יהיה מעודן יותר – למי שאין רטבי צ'ילי בבית.
    חשבתי להחליף חלק מהשומשום בטחינה גולמית שיהיה מרקם חלק יותר- אשמח לדעתך. ואז אין צורך להוסיף בכלל שמן.
    אפשר לדעתי לקצץ קצת בכמויות השמן בלי קשר, אני הפחתתי 2 כפות ויצא בסדר.
    במקום שאלוט לקחתי בצל קטן-בינוני, לא הפריע.
    והערה אחרונה – לערבב עם הידיים הכי כיף!

  3. טלי איזה כיף 🙂 תודה רבה לך
    לגבי התאמות ושינויי מתכון – לכי על זה! אני בעד שכל אחד יקח את זה למקום שמתאים לו ואני חושבת שהמתכון הזה הוא כר פורה לעניין. אפשר בהחלט להשתמש באיטריות אחרות (לא מכירה את הסקיני פסטה אבל כן משתמשת לפעמים בקפליני, שזו פסטה דקיקה שצריכה 3 דק' בישול בלבד) ושמחה לגבי קיצוץ השמן, אבל לגבי הטחינה אני, באופן אישי, לא בטוחה. אהבנו את הנגיסות של גרגרי השומשום שלא נטחנו עד הסוף ואני חושבת שתהיה מרירות וכבדות בגלל הטחינה. מי משתינו שתנסה קודם צריכה להודיע איך היה 🙂 בבקשה.

  4. בשמחה! היתרון אגב של סקיני פסטה הוא שהוא כמעט נטול קלוריות, ביחס לרוטב הזה שהוא טעים אבל עתיר ביותר בקלוריות…. זו דרך טובה להנות מהמתכון עם פחות רגשות אשם… 🙂

  5. טוויסט נוסף שניסיתי – במקום נודלס – לקחת חופן מהסלט ולקפל בתוך דפי אורז. אני הוספתי לסלט קרעי חזה עוף שעשיתי במחבת (גריל או רגילה) מרחתי עליו קצת רוטב הוי-סין, אפשר טריאקי אפשר גם בלי כלום הוא ממילא נכנס לסלט וגם פרוסות של פטריות שהקפצתי באותה מחבת. יצא מעולה!!

  6. מסקרן ביותר! נהנית כרגיל מהצילומים והמוסיקה. מבחינתי פרסום רשומה חדשה שלך מלווה בציפייה, אני שומרת לי את הקריאה לשעות בהם הבית שקט וכל הריכוז שלי מופנה למה שאת מעלה, (לכן אני לפעמים קוראת באיחור רב, כמו הפעם)

    1. תודה רבה רות, את נהדרת ומשמחת 🙂
      את האיטריות האלו הכנתי מאז כבר המון פעמים והן זכו להצלחה גדולה, מקווה שתנסי מתישהו ושתהני גם.
      (והגירסה החביבה עלי במיוחד היא זו עם קוביות חצילים אפויות/מטוגנות, המון כוסברה, בצל ירוק ובזיליקום תאילנדי)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s