קובה סלק צמחוני

ירד או לא ירד?
ירד או לא ירד?

פעם, לפני הרבה הרבה שנים, יצאנו לטיול בגולן. האמת שזה היה בנובמבר האחרון אבל מרגיש כל כך מזמן. יומיים הליכה ויום פינוקים ובטלה.

אדמה רוח ואש
אדמה רוח ואש

התחלנו ארבע וסיימנו אחת עשרה. ימים נפלאים של חברותא, יופי, נופים פראיים ורוח מטורפת. מטורפת.

כל כך יפה כאן אולי נאכל משהו?
כל כך יפה כאן אולי נאכל משהו?

מדורת תה

מאיה

 השבט מתאסף לסעודה
השבט מתאסף לסעודה
והבטלה
והבטלה

כמובן שהיה המון המון אוכל. ויין. כל אחת שהצטרפה הביאה איתה אוצרות מלוחים ומתוקים. יכולנו להישאר שם עוד חודש ולהתפטם כפרות הבשן שפגשנו פה ושם בידידות מהולה בחשדנות… שלא להזכיר ניסיון תקיפה..

פאסיב
פאסיב
אגרסיב
אגרסיב

אבל היתה מנה אחת שהפילה אותנו לגמרי: אבי, אבא של מאיה שהוא בשלן מדהים, שלח לנו קופסה גדולה מלאה בפרוסות חציל שמנמנות כבושות בתחמיץ ולבנה ביתית מעשה ידיו ואנחנו שם השתכרנו מתענוג ושום. מה רבה היתה השמחה וההנאה.

ופעם פעם, באמת לפני שנים רבות – כשמאיה בכלל למדה באיטליה – חברנו אבי, אפרת ואני ברעיון להקים חומוסיה וכך הסתובבנו לנו חבורה מוזרה למראה ודגמנו חומוס בסמטאות יפו ותל אביב. אבי כמובן זכה לכבוד אדירים במגזר הערבי עת נכנס עם שתי "נשותיו", האחת פרגית ג'ינג'ית והשניה כבר תרנגולת שכרסה בין שיניה, אבל אולי אני רק מדמיינת…  ובחזרה לבתינו בשרון – שם עירבבנו, בחשנו, טחנו וטעמנו עד שהחלטנו לרדת מזה. הרפתקה שכזו.

קצת אחרי טיול גולן שלנו מאיה התקשרה ואמרה שהם רוצים לעלות לגליל לבשל איתי, זאת אומרת אבי יבשל איתי והיא תסתכל עלינו. ברורררר שהסכמתי.

אצל פלטר ביקב
אצל טל ביקב

היומיים הנפלאים שלנו יחד נפתחו כמובן בחומוס – חסד נעורים, אתם יודעים- המשיכו בשיטוטי אוכל בגליל ובגולן והסתיימו כאן, בקובה סלק הזה

קובה סלק צמחוני

קובה סלק צמחוני  כ-8 מנות

אני משוגעת על קובה, מכל המינים והסוגים, ומרק קובה סלק חמצמץ הוא מעדן אמיתי. נכון שיש פה קצת עבודה אבל בסופה מרגישים כמו בלעבוסטע גאה. כמה שהמרק הקטיפתי הזה משביע ומנחם והצבע שלו מרהיב!! לא פחות. ולמה שצמחונים/טבעונים לא יהנו גם הם ממנה כל כך יפה, טעימה ובריאה שכזו?

הכופתאות הן פיתוח שלי והמרק מבוסס על מתכון של רותי בטש מהספר אוצר מטבחי העדות של על השולחן.

בקובה סלק מקורי מלית הבשר מתובלת בבהרט עירקי שהיא תערובת תבלינים המכילה לרוב קינמון, פלפל אנגלי, ציפורן ופלפל שחור. אנחנו השתמשנו בתערובת הבהרט הסודית של אבי העשויה משני תבלינים בלבד: פלפל אנגלי וגרגרי כוסברה, בהרט זה מקורו במטבח של יהדות מצרים. מדהים איזה עושר של טעם וריח מתקבל משניהם בלבד. בנוסף, למעטפת הקובה המסורתית העשוייה מסולת בלבד אני מוסיפה גם ג'ריש, כך הקובה לא יוצאת בצקית ודחוסה.

למלית הקובה

  • 150 גרם אגוזי מלך קלויים
  • 50 גרם אגוזי לוז קלויים
  • 21/2 (550 גרם) בצלים גדולים קצוצים גס
  • 1 כף שמן זית
  • בהרט של אבי: 1 כפית גרגרי פלפל אנגלי+2 כפיות גרגרי כוסברה
  • מלח לפי טעם
  1. קולים את תבליני הבהרט במחבת על אש נמוכה ומטלטלים אותה מדי פעם. ברגע שמתחיל לעלות ניחוח נעים והגרגירים מזהיבים מורידים מהאש. עניין של דקות ספורות.
  2. כשהתבלינים הצטננו קצת טוחנים אותם לאבקה במטחנת תבלינים או במכתש ועלי.
  3. מטגנים את הבצל עם שמן הזית על אש בינונית-נמוכה עד שהוא מזהיב מאוד, כ-20-30 דקות. לבחוש מדי פעם שלא ישרף.
  4. הצעה – בזמן הזה כדאי להשרות את החומרים למעטפת הקובה.
  5. מוסיפים את האגוזים הקלויים, מערבבים ומטגנים יחד עוד כחמש דקות.
  6. מכבים את האש ומצננים כעשר דקות.
  7. טוחנים בפוד את תערובת הבצל והאגוזים למחית עדינה אך לא חלקה לגמרי, שישארו שברי אגוזים קטנים.
  8. מעבירים לקערה, מוסיפים את כל הבהרט שהכנו וגם מלח. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול אם יש צורך.

למעטפת הקובה

  • 400 גרם סולת עדינה
  • 100 גרם ג'ריש (בורגול דק)
  • 400 מ"ל מים רגילים
  • 1 כפית מלח
  1. שמים את כל היבשים יחד בקערה, מערבבים עם מזלג.
  2. יוצקים את המים, מערבבים ומניילנים את הקערה.
  3. נותנים לה לנוח כארבעים דקות עד שעה.

למרק הקובה

  • 2 כפות שמן קנולה
  • 1 בצל קצוץ גס
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 31/2 כפות סוכר
  • 3 גבעולי סלרי קצוצים – גם העלים
  • 2 עגבניות מגוררות
  • 4 סלקים בינוניים קלופים וחתוכים לפרוסות של 1/2 ס"מ
  • 3/4 כפית מלח לימון
  • 1-2 כפות מלח, לפי הטעם
  1. מחממים שמן בסיר גדול ורחב ומטגנים את הבצל כחמש דקות.
  2. מוסיפים רסק עגבניות ומטגנים עוד 3 דקות.
  3. מוסיפים את כל שאר החומרים, מערבבים ומוסיפים מים שיהיו גבוהים בשני ס"מ מכל מרכיבי המרק. כ- 2 ליטר בערך.
  4. מביאים לרתיחה, מנמיכים ומכסים. מבשלים כחצי שעה.
  5. בזמן הזה ממלאים את הקובות: לוקחים כדור קטן של בצק מעטפת, משטחים אותו בכף היד ליריעה דקה. צריך למצוא את האיזון הנכון בין מעטפת דקה לכזו שתחזיק מעמד ולא תיקרע. מעטפת עבה מדי תיצור קובה דחוסים וגסים = לא נעימים למאכל. שמים כפית שטוחה של מלית במרכז ומקפלים את יריעת הבצק מעל המלית, סוגרים ומגלגלים לכדור. את הכדורים המוכנים מניחים על תבנית/מגש מרופדים בנייר כסף, ככה לא ידבקו לכם הקובות בזמן שהן מחכות להיכנס למרק.
  6. טועמים את המרק ומתקנים תיבול אם צריך. מגבירים את האש ומוסיפים את הקובות לתוך המרק, סביב סביב. מדי פעם אפשר לטלטל בעדינות את הסיר, עדיף לא לערבב.
  7. כשהמרק רותח שוב, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים כחצי שעה-ארבעים דקות. מדי פעם כדאי לטלטל את הסיר כדי שכל הקובות יתבשלו בצורה שווה.

להגשה

  • עלי סלרי צעירים
  • כף שמנת חמוצה או יוגורט סמיך – אם רוצים מיזוג גלויות טעים

ומחר אפילו יותר טעים  🙂

למרק קובה

המכתש ועלי של סבתא ג'ורג'ט
המכתש ועלי של סבתא ג'ורג'ט

למלית

קובות מחכות בסבלנות

המרק

מתבשלות

מרק קובה צמחוני

קובה צמחוני             מרק קובה צמחוני

קובה סלק ממולא אגוזים

על גבול רוסיה
על גבול רוסיה

עירקי-רוסי

71   72

שמח בבטן ואפילו שמח בכיור 🙂

השיר הזה מוקדש לכל הנשים שאני מכירה וגם לאלו שלא. המבשלות, האופות, הרק אוכלות, הכותבות, הקוראות, הצוחקות, הבוכות, היוצרות, ה"לא עושות כלום", המתבוננות, המתפנקות, האוהבות, הנאהבות, הבודדות, הקשורות, המטיילות, המתבטלות, החיות והמתות.

מודעות פרסומת

14 מחשבות על “קובה סלק צמחוני

  1. בתור עירקית שגדלה על קובה בכלל וקובה אדומה בפרט, כי זו הקובה האהובה עליי ,אני חייבת להגיד שזה נראה טעים מאוד!. אני בטוח אנסה. ….. ומבטיחה לא להשוות 🙂 תודה!

    1. לא, אל תשווי ענתי… אבל ספרי איך יצא, מעניין אותי מה תחשבי על הקובה ההיפסטרי הזה 😉
      אובייקטיבית – הוא טעים מאוד. בעיקר יום אחרי.

      1. מבטיחה לספר גם יום אחרי. דרך אגב בעוגיות האהבה הפרסית כבר התאהבו הרבה חברים שלי ואני משמינה 🙂 הן פשוט מעולות אין עליך!!!

  2. צילומים כל כך יפים וכל כך מגרים…גם אני מכינה קובה סלק צימחוני אבל שלך נראה הרבה יותר מגרה(: את אלופה אידיתה ובקרוב מאוד אנסה את הגירסה שלך ובכלל פוסט מהמממם, עושה חשק לטייל ולבשל.
    אפשר לתכנן טיול נוסף???

  3. ממש מודה לך על המתכון הנפלא הזה. יצא תענוג! אגב- בנסיון שני הוספתי מעט שמן לבצק, מצאתי שזה נוח ליצור מעטפת דקה

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s