חלב ודבש

ראשית, מתנצלת על הכותרת המטעה. לא יהיה פה חלב ולא דבש.  קדחת חגים מדגדגת לי לפעמים לעשות דברים דווקא ואותי הטרידה פתאום השאלה הזו: מה אוכלים הטבעונים בשבועות? ולא כי אני כזאת. לא לא, אין סיכוי, איך אפשר בלי ביצים וגבינות?  ובכל זאת נכמר ליבי עליהם… החלטתי  לאתגר את עצמי, לצ'פר את ה"מגזר"  ועל הדרך כולנו נרוויח משהו חדש. הרי שפע של מאפים ועוגות גבינה עפים עכשיו לכל עבר כך שתוכלו למצוא בקלות אם תבחרו להיות מסורתיים או לשלב. גם בבלוג שלי תוכלו לחזור לכאן ולכאן.

אני חושבת שאנחנו צריכים להיות מודעים לאיך גדל האוכל שלנו ואיזה יחס הוא מקבל (בין אם הוא חי או צומח), ובהקשר של בשר גם באיזו תדירות אנחנו צורכים אותו. אני מקווה מאוד שבעתיד גם אנחנו בישראל נוכל להיות קפדניים יותר בבחירות שלנו ושאוכל טוב ומזין יהיה שווה לכל נפש, כיס ובטן.

אז אתעלם רגע מהמשמעויות החדשות שנוצקו לחג השבועות כחג החלב ואתייחס קצת יותר לסמליו הקדומים: שבעת המינים.

"כִּי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, מְבִיאֲךָ אֶל-אֶרֶץ טוֹבָה: אֶרֶץ, נַחֲלֵי מָיִם–עֲיָנֹת וּתְהֹמֹת, יֹצְאִים בַּבִּקְעָה וּבָהָר. אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ." (דברים ח', ז'-ח')

חיטה

הממתק הבא נוצר בהשראת הפסוק הזה, הצלחתי לקבץ אליו חמישה מתוך השבעה ואצלנו הרוב קובע – אפשר להתווכח על  כמה הארץ טובה כדברי הפסוק (לפחות בימינו…) אבל היא עדיין דמוקרטיה  🙂

מעוייני שבעת המינים – כ-20 מעויינים קטנים

מעוייני שבעת המינים

הממתק הזה מזכיר קצת ממתקים הודיים והוא בהחלט לא שיגרתי- לא במירקמו ולא בטעמו. אבל יש בו משהו ממכר והתחושה שלי היתה שאני אוכלת משהו קדום ואפילו תנ"כי. אלו חומרי הגלם שהיו פעם, אלו הטכניקות שהיו אפשריות אז – בלי תנור בלי מיקסר, ואלו הטעמים שהכירו רות ובועז. עכשיו אתם סקרניים יותר?

  • 50 גרם קמח חיטה לבן
  • 50 גרם קמח כוסמין לבן
  • 3 כפות שמן זית
  • 4 תמרי מג'הול
  • 2 דבלים
  • 10 צימוקים בהירים קצוצים קטן
  • 3 כפות מים רותחים
  • 1 כפית מחלב טחון*
  • 1/4 כוס שומשום לציפוי
  • טיפונת מלח

משרים את התמרים והדבלים במים הרותחים, בקערית, לעשר דקות. את הקמחים קולים במחבת על אש נמוכה מאוד ומערבבים כל כמה דקות. זה לוקח כחצי שעה עד שהקמח נהיה בז'י ויש לו ניחוח אחר לגמרי מקמח רגיל. מוציאים את הדבלים וקוצצים קטן. את התמרים מקלפים  ומועכים אותם קצת בתוך המים.

כשהקמח קלוי מעבירים אותו לקערה ומוסיפים את השמן, המחלב, הצימוקים והדבלים הקצוצים, את התמרים קורעים לחתיכות קטנות מעל הקערה וזורקים פנימה ומטפטפים גם כף מי תמרים לתוך הקערה. לשים עם הידיים עד שנוצרת עיסה רכה ועדינה. אם נראה שחסר נוזל מוסיפים עוד מי תמרים, ואם הם נגמרים ועדיין לא נוצרת "פלסטלינה" נעימה תוסיפו עוד טיפה מים חמים. תטעמו תראו אם מספיק מתוק לכם. אם חסר לכם סוכר אפשר להוסיף קצת סילאן (הפרשנים טוענים שזהו הדבש המצויין בפסוק).

מעצבים את העיסה למלבן/ריבוע בעובי של חצי ס"מ על גבי נייר אפייה, לחלופין אפשר לגלגל לכדורים. מניחים לעמוד לעשר דקות.

בזמן הזה קולים את השומשום עם טיפונת מלח במחבת יבשה, על אש נמוכה. כשהוא מזהיב-משחים מעבירים לצלחת עמוקה ומצננים קצת.

אם החלטתם ללכת על מעויינים זה הזמן לחתוך בעדינות את בלוק הבצק שלנו לגודל הרצוי ואז לטבילה וציפוי בקערת השומשום. לשמור בקופסה סגורה היטב, בחוץ או במקרר.

ה"בצק" לממתקים

מעוניינים במעויינים?
מעוניינים במעויינים?

ממתק טבעוני

* מחלב (ב' דגושה) הם זרעים המסתתרים בגלעין של פרי ממשפחת השזיף הגדל באזור טורקיה וסוריה, הם נראים כמו שקדים זעירים, טוחנים אותם או כותשים במכתש ועלי. הדרוזים מרבים להשתמש בו לתערובת התמרים של המעמול. יש לתבלין הזה ניחוח מאוד עשיר ומורכב ומאוד עדין מצד שני. אם לא תמצאו בחנויות התבלינים או בשוק אפשר להחליף את המחלב ב: 1/4 כפית קינמון טחון וגרור עדין של מוסקט או ב-1/2 כפית זרעי שומר קלויים וטחונים הנותנים כיוון אחר ומרתק לממתק.

מחלב
מחלב

 

אבל לא יכולתי בלי משהו לבן, גבינתי . אז הא לכם:

לבנים וטבעוניים – כדורי שקדים וטופו לשבועות   – כ-30 כדורים קטנים

כדורי טופו ושקדים

  • 200 גרם טופו
  • 120-150 גרם שבבי שקדים מולבנים
  • 90 גרם סוכר דקלים מגורר – כעוגה וחצי מגוררות
  • רבע כוס מים
  • קוקוס לציפוי

שמים את סוכר הדקלים המגורר והמים בסיר קטן ומבשלים לסירופ במשך כחמש-שבע דקות. מצננים.

טוחנים היטב את השקדים בפוד, מוסיפים את הטופו וטוחנים יחד כשתי דקות. מזלפים פנימה מסירופ הסוכר עד שנוצרת עיסה סמיכה ונוחה לכידרור ומתוקה בצורה מספקת. תצטרכו לעצור ולבדוק  תוך כדי עיבוד. מכניסים למקרר לייצוב לחצי שעה.

את הקוקוס קולים במחבת על אש נמוכה עד שהוא מזהיב וכל המטבח מתמלא בריח עשיר ומתוק. מצננים קצת.

מוציאים את עיסת הטופו מהמקרר מכדררים כדורים קטנים ומגלגלים בקוקוס. אפשר להעביר למנז'טים יפים או לסדר בצלחת. לשמור במקרר.

* אפשר לצפות גם בקוקוס רגיל ולא קלוי וגם בשבבי שקדים קלויים קלות וקצוצים קצת.

כדורי שקדים וטופו

טבעוני לשבועות

ח וַיְהִי בַּחֲצִי הַלַּיְלָה, וַיֶּחֱרַד הָאִישׁ וַיִּלָּפֵת; וְהִנֵּה אִשָּׁה, שֹׁכֶבֶת מַרְגְּלֹתָיו.  ט וַיֹּאמֶר, מִי-אָתְּ; וַתֹּאמֶר, אָנֹכִי רוּת אֲמָתֶךָ, וּפָרַשְׂתָּ כְנָפֶךָ עַל-אֲמָתְךָ, כִּי גֹאֵל אָתָּה.  י וַיֹּאמֶר, בְּרוּכָה אַתְּ לַיהוָה בִּתִּי–הֵיטַבְתְּ חַסְדֵּךְ הָאַחֲרוֹן, מִן-הָרִאשׁוֹן:  לְבִלְתִּי-לֶכֶת, אַחֲרֵי הַבַּחוּרִים–אִם-דַּל, וְאִם-עָשִׁיר.  יא וְעַתָּה, בִּתִּי אַל-תִּירְאִי, כֹּל אֲשֶׁר-תֹּאמְרִי, אֶעֱשֶׂה-לָּךְ:  כִּי יוֹדֵעַ כָּל-שַׁעַר עַמִּי, כִּי אֵשֶׁת חַיִל אָתְּ.

 

חג שבועות טעים ושמח

מודעות פרסומת

מחשבה אחת על “חלב ודבש

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s