מדושנת עונג בדישון

בביקורים אצל סבא וסבתא, לפני שעברנו בעצמנו לגליל, גילינו שוק קטנטן של אוכל בבקרי שישי בקניון נחמיה שבקרית שמונה. דוכן אחד שבנו לפקוד כמעט בכל ביקור והוא דוכן הגבינות של משק הירש ממושב דישון. לפני כחודשיים חשבתי שזה יהיה רעיון טוב לעודד את עצמי ולארגן לי ימי כיף פרטיים פה ושם – הרי אם אין אני לי מי לי – ומאז אני מנסה ליישם זאת, בינתיים בעיקר פה (השם- בקמץ- יגיע בקרוב, אינשאללה), אז התקשרתי אל ראובן והוא הסכים בלי בעיה שאבוא לצלם במחלבה.

ראובן ודנה הירש, שניהם במקור מכפר גלעדי, קנו משק במושב דישון לפני כעשור ורעו את עדר העיזים שלהם בהרים הקסומים של הגליל העליון. בתום חודשים ארוכים ארוכים של התמודדות עם התקנות הדרקוניות של משרד החקלאות הצליחו גם לקבל מכסה,להקים מחלבה ולהתחיל למכור את הגבינות הטעימות שהם מייצרים בעזרת סתיו האחיינית והילדים הפרטיים שלהם. כל הגבינות מיוצרות רק מחלב  ורק מהחלב שהעיזים שלהן נותנות, וכולן מיוצרות בעבודת יד וללא חומרים משמרים. התוצרת תלויה כמובן בעונות השנה ובתנובת החלב אך תמיד אפשר למצוא יוגורט נהדר, לבנה, קממבר ודישונית , גבינה שהיא פיתוח פרטי של דנה ואפשר להגדירה כשילוב בין צפתית לצ'רקסית, בערך.

ובדימיוני… הנה אני פוסעת בין שבילי העיזים, יושבת בעשב הירוק ומתבוננת בהן לוחכות, בחליל מחללת, במצלמה מצלמת, אבל בשיחתנו הטלפונית ראובן הנחית אותי לקרקע ולמרבה האכזבה היא לא כרי המרעה הירוקים אלא אותה רצפת טראצו מנומלת שאני כל כך שונאת בבית הזה. הדיר אומנם במושב אבל המחלבה נמצאת באיזור תעשיה קטן בצומת כוח כמה ק"מ מהדיר, וכדי לשמור על בריאות העדר הם לא ששים להכניס מבקרים לדיר. אז נסעתי למחלבה.

באותו יום סתיו הכינה יוגורט

מכינים יוגורט

  במחלבה  במחלבה

מסננים

סינון

מסננים

סינון

הבקבוקים

הבקבוקיםבקבוקיםיוגורט לבקבוקים

מתחילים למלא בקבוקים

מגדלי פיזה לגבינות

מסננות לגיבון

לבנה

כדורי לבנהראובן

מדבקות

ראובן

דישוניות יוצאות לדרך

אורזים קממבר

קממבר

הקממבר היפות העלו בזכרוני מנה מיוחדת ואהובה מתקופת כד קפה שברבות הימים הפכה לחגיגה בכפר, מקום העבודה הקודם שלי והבית השני שלי במשך שנים רבות:

מעטפות קממבר וצ'טני

מעטפות קממבר וצ'טני משמש 

את הקממבר אפשר להחליף בברי או בגבינת עיזים רכה ומיושנת אחרת כמו סנט מור. המעטפות הפריכות-מלוחות-מתוקות האלו נפלאות לאירוח בערבי החורף עם יין וחברים אהובים ליד האח או סתם לפינוק משפחתי מול הטלוויזיה (כמה רות סירקיסי לכתוב דברים כאלו… אבל זאת התמונה האידילית שאני משדכת למנה המיוחדת הזאת. בתכלס נישנשנו מהן בפראות תוך שיטוט בין תבנית המעטפות במטבח לבין שיעורי הבית, ערמות הכביסה, פינת המחשב וכד'.  בית. שום דבר מיוחד. רק אנחנו והן, בלי אורחים  🙂 )

מעטפות צ'טני

לכ-25 מעטפות קטנות צריכים:

  • חבילת דפי פילו
  • 100 גרם חמאה מומסת להברשה
  • 2 ככרות קממבר פרוסות ואז כל פרוסה חצויה, נותן כ-25 מלבנים קטנים
  • צ'טני משמש

צ'טני משמש:

צ'טני משמש מיובש

  1. 175 גרם משמשים מיובשים קצוצים קטן
  2. 1/2 בצל סגול קצוץ קטן
  3. 1 שן שום קצוצה קטן
  4. 1/2 כף רוזמרין טרי קצוץ ממש קטן
  5. 2/3 כוס חומץ תפוחים
  6. 2/3 כוס סוכר דמררה
  7. 1/2 כוס מים
  8. 1/4 כפית מלח
  9. 1-1/2 פלפלון צ'ילי יבש קצוץ קטן
  10. 1 כף קליפת לימון מגוררת
  11. קצת עלי כוסברה קצוצים

צ'טני

את כל חומרי הצ'טני, למעט קליפת הלימון המגוררת ועלי הכוסברה, מכניסים לסיר קטן ומביאים לרתיחה. כשרותח מנמיכים לאש הכי קטנה ומבשלים תוך ערבוב מדי פעם עד שכל הנוזלים מתאדים ומתקבל מרקם דביק וריבתי משהו, אני מפסיקה לבשל רק כשקצת נדבק לתחתית. מכבים את האש ונותנים להצטנן כעשר דקות ואז מוסיפים את קליפת הלימון ועלי הכוסברה הקצוצים.

להכנה

עבודה עם עלי פילו יכולה לפעמים ממש לתסכל. הם נדבקים אחד לשני, הם נקרעים, הם מתייבשים במהירות ונשברים. אל תתיאשו! ברוב החבילות העלים איכשהו דבוקים בזוגות אחד לשני אז כל פעם שחררו זוג וכסו היטב בשקית את השאר. את הזוג המשוחרר והמאושר הניחו על נייר אפיה פרוס על השיש או על מגבת מטבח לחה, עכשיו נסו להפריד בין השניים. גם אם נקרע קצת זה לא נורא, העיקר שהדף שלם בגלגול האחרון של המעטפה, שהוא הצד החיצוני שאנו רואים.

מורחים כל עלה בחמאה מומסת ומחלקים לאורך לשלושה חלקים. מניחים את מלבן הגבינה הקטן  בתחתית כל שליש כ-2 ס"מ מהבסיס, מעליו כפית של צ'טני משמש. מקפלים את שולי מלבן הדף פנימה על הגבינה משני הצדדים ואת שולי הבסיס שהשארנו חשוף מעל הגבינה ומתחילים לגלגל. הגלגול האחרון צריך להביא אותנו למצב שהגבינה בתחתית המעטפה וסגירת הדף גם היא בחלק התחתון שיושב על התבנית. הברישו את שולי הדף בחמאה כדי לסגור את הגלגול האחרון, העבירו לתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה והברישו את המעטפה כולה בקצת חמאה, כך הפילו לא יתייבש עד לאפייה (אם יש לכם עודף עלה שלא מתארגן עם הסדר הטוב של הגלגול חתכו אותו).

קממבר

קממבר וצ'טני

מקפלים מעטפות

אופים ב-220 מעלות כעשר דקות עד שהפילו זהוב מאוד. לפעמים הגבינה מצליחה לברוח ולנזול החוצה אבל גם זה לא נורא כי הטעם שלה מספיק דומיננטי כדי לבשם את כל המאפה וגם טעים מאוד לאכול את עוגיות התחרה שנוצרו בתבנית כבונוס.

מעטפה ותחרה

תחרת גבינה

עכשיו מדליקים את האח, מזמינים חברים ומוזגים כוס יין או לחלופין עוצרים רגע את מהומת אחר הצהריים הביתית ומתכנסים במטבח לכרסם משהו… בהנאה ❤

מעטפת קממבר וצ'טני

מודעות פרסומת

14 מחשבות על “מדושנת עונג בדישון

    1. You really made me laugh with the hebrew idea. Good one, and might be useful in the future…
      Anyway i enjoyed this trip to Hirsh's dairy and watch them making yogurt, which is quite difficult to make at home.
      *
      If you're looking for me though… i sneak back to the 3/12/12 post and added a picture of me and the girls…
      Happy new year B. 🙂

    1. תודה גלי נשיקות וחיבוקים גם לכן. כשתחזור השפיות לכאן (בסוף השיפוץ) תוכלו פשוט לעלות ולהיכנס למטבח הגלילי שלנו – שתי ציפורים במכה 🙂

  1. ההרפתקאות שלך… קנאה אחזה בי ! סופסופ המתכון לצ'אטני של חגיגה(בשלהי הקיץ שאלתי אותך על זה עם המנגו, הגיע החורף ואיתו המתכון למישמש)..התמונות משגעות , אבל באמת חסרה כאן עיזה פזיזה.

  2. חגיתוש נו קדימה תצטרפי אלי!! אני אביא הרפתקאות ואצלם ואת תכיני אוכל 😉 הולך?
    (התלבטתי אם לצרף תמונה של איזה החתולה שלנו. היו שמים לב להבדל את חושבת?)

  3. גם היא פזיזה.. אז מה אם היא ב-אלף(א) וחוץ מזה מי אם לא חתול ישמור על השמנת(יוגורט במקרה דנן..)

  4. כמה טוב כמה יופי. אצלך היופי הוא פה ולא שם, הכל יפה ונראה נגיש כל כך! אני חושבת שאני אקרא לך מהיום והלאה דורותי

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s