צמה שבדית

בשבדיה אין הפסקת קפה של אחר הצהריים בלי Fikabrod – עוגת קפה כלשהי, עוגה שהיא קצת לחם. את זה למדתי מהבלוג של  Barbara  שמצאתי בשיטוטי האינטרנטיים.  המתכון הנפלא שלהלן מצא חן בעיני מאוד בגלל יופיו ובגלל שכבר בקריאה הרחתי את ניחוח הקינמון שמשך אותי כבחבלי קסם. העוגת לחם הזו נפלאה כי היא מסוג ה- oldfashion, קלה ופשוטה להכנה, רכה ומנחמת שאפשר כמעט לדמיין את אבותיך השבדים החסונים חוזרים מקציר החיטה בין ערביים ואימותיך, הנשים הגבוהות והיפות בצמותיהן הבלונדיניות הכרוכות סביב ראשן ולחייהן הסמוקות, מגישות שיבולת קינמון מרגיעה שכזו עם הקפה החזק וגם איזו כוסית aquavit. ( מה פולין לא בסקנדינביה??)

הבצק כל כך מתמסר ונעים לעבודה, בלי ביצים ובלי קיפולים ובלי בלבולי מוח, שווה לנסות רק כדי להיווכח בכך, ואם יש לכם פחד שמרים אז זו הזדמנות נהדרת להתנסות. קחו בחשבון שזו לא עוגת שמרים רגילה אבל היא יכולה בהחלט לככב בארוחת ארבע או כמאפה בוקר.

 Kanelflata צמת קינמון שבדית

אני שיניתי טיפונת כמה דברים:  הפחתתי בכמות השמרים כי חששתי מריח חזק מדי של הבצק והוספתי לו עוד קצת סוכר, בנוסף עיבדתי אותו כמו בצק לעוגת שמרים ולא כמו לחם כפי שהיא נוהגת, זאת אומרת עירבבתי הכל יחד בלי שלבים. למי יש זמן לחכות ולהתמהמה כשהשעה כמעט 14:00 ןאני חייבת צמת קינמון לקפה שלי ב 17:00! כי ככה זה פה במטולה, אריסטוקרטים עד הסוף. (המר..? …סתם, הייתי חייבת.. 🙂 )

בצק לשתי צמות מהממות

  • 35 גרם שמרים טריים
  • 150 גרם חמאה רכה ( לא מומסת)
  • 600 מ"ל חלב
  • 85 גרם סוכר
  • 1 כפית הל טחון ( לא לוותר בשום פנים ואופן!!!)
  • 800-900 גרם קמח לבן
  • חצי כפית מלח

מלית קינמון

  • 150 גרם חמאה רכה
  • 160 גרם סוכר
  • 4 כפות קינמון טחון
  • 2 שקיות סוכר וניל

לציפוי

ביצה טרופה עם קצת חלב+סוכר גבישי לקישוט , אם אין אפשר סוכר רגיל

הכנה

לתוך קערת זכוכית/קרמיקה/פלסטיק גדולה מפוררים את השמרים, מוסיפים כף סוכר וכוס חלב, מערבבים ונותנים לעמוד לעשר דקות.  מוסיפים את כל שאר החומרים ולשים לבצק רך ונוח לעבודה כשבע-עשר דקות. הבצק לא צריך להיות דביק הפעם וגם לא יבש מצד שני אז כרגיל, אל תוסיפו את כל כמות הקמח בבת אחת. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים כשעה להכפלת הנפח.

מערבבים את כל חומרי המלית בקערה למשחה. אם חם מדי אפשר לשמור במקרר לקצת עד שהבצק מוכן רק שימו לב שזה ישאר משחתי אחרת יהיה לכם קשה למרוח.

כשהבצק תפוח ומוכן מחלקים לשתי חתיכות. מרדדים למלבן, כדאי על נייר אפייה כך קל יותר להעביר לתבנית אח"כ. אם אין מערוך תמיד אפשר לאלתר משהו מגליל קרטון ונייר כסף, מקגייור קטן עלי..

תחרות מערוך הכסף

מורחים את משחת הקסמים הקינמונית בפס במרכז המלבן

חותכים לרצועות דקות את שולי הבצק וקולעים לסירוגין: מעבירים רצועה ימנית לכיוון שמאל על המלית ואז רצועה שמאלית (על הימנית) לכיוון ימין וחוזר חלילה. את הקצה תקפלו או תעצבו בשפיץ. מעבירים עם הנייר לתבנית אפייה. מורחים יפה יפה בביצה טרופה, מפזרים סוכר ורק אז מדליקים תנור ומכוונים ל-200 מעלות. אם התנור מוכן בשניות חכו קצת, כדאי שהצמה תתפח כרבע שעה-עשרים דקות לפני שהיא נכנסת לתנור. אופים כעשרים דקות לצבע זהוב עמוק ומתכוננים לבואם של הרבה אורחים רחרחנים…איך אפשר לעמוד בפיתוי?

תוספת

הכנתי את המלית (כמו שרשמה ברברה בבלוג) ואז וגיליתי שהמשחה תספיק לי רק לצמה אחת.  בעצת גל עירבבתי ריקוטה, גבינה לבנה, טיפה קורנפלור מומס בטיפה חלב וסוכר. בינתיים המסתי במיקרו חצי חפיסת שוקולד מריר. את הגבינה יצקתי למרכז המלבן ומעליה זירזפתי את השוקולד המומס. יצא נהדר כמובן, חלק טענו שיותר מהקינמון. העניין הוא שזה פתוח לנסיונות ורעיונות ואם יצא לכם משהו שווה במיוחד שתפו.

ומה באוזן?

הזמרת מהפוסט הקודם היטוותה כיוון שבדי ברור שיקבל חיזוק גם בפוסט הזה. צריך להימלט מהחום באיזושהיא דרך,לא? קינמון מחמם ומוסיקה קרירה, משבדיה באהבה

בהוקרה לאלון, השבדופיל שבחבורה

מודעות פרסומת

13 מחשבות על “צמה שבדית

  1. אפשר להריח את הקינמון עד כפר יונה…נראה ניפלא ונישמע נהדר (ולא כ'פת לי שדניאלה צוחקת עלי…:-) )מתגעגעת!

    1. תעזבי את דניאלה עם הציניות המנומנמת שלה ותפנקי אותי בתגובות אוהדות. אחרי הכל, עם מי תגורי בתל אביב בפנסיה? איתי או עם דניאלה? 😉

  2. אולי הצמה השבדית שלך, תשרה עלינו קצת קרירות שממש מתבקשת בימים אלו אצלנו בשפלת החוף(לא יודעת מה קורה על הר צפייה…).
    כאן יוותרו על גרסת הקינמון ויעדיפו ריקוטה ושוקולד. אבל כנראה שרק את ותאוותך הבלתי-מרוסנת למשהו מתוק ליד הקפה (; מסוגלת להפעיל תנור לצורכי אפייה ובכלל, בימים שכאלה.
    לקרוא אותך זה מרגיש כאילו את ממש כאן וזה כיף…אבל את לא ):

    1. חגיתוש, לא רק שאפילו מזגן לא הפעלתי בכלל אלא שאם הייתי מרימה פה טורבינת רוח הייתי מייצרת את החשמל של התנור ועוד מעבירה לך ספייר למזגן שלכם…. סורי 🙂
      מצד שני זה רחוק מכם… 😦
      חכי לסתיו הקרב ותפנקי את בני הבית בצמת ריקוטה שוקולד או תמציאי משהו נפלא אחר כדרכך.

  3. אידיתי שלי אין עלייך המון כשרון ויופי בכתיבתך את מצליחה להעביר חוויה מומחשת בכל פוסט וצילום המשיכי בכך באהבה אמא 🙂

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s