עוגת עלי גפן

נתחיל במוסיקה

כמו שיש סרטונים ויראליים כך יש כנראה גם מתכונים ויראליים. כאלו שפתאום צצים ועוברים בלהיטות מפה לאוזן או יותר נכון מפה לפה, וממטבח למטבח ומעיתון לספר ולבלוג. אני זוכרת את ימי פטה הירקות הקלויים, עוגת המייפל ואת לחם הפרא והנה מצאתי עוד אחד. כרגיל באיחור. אז יכול להיות שאתם כבר מכירים ושמעתם ואכלתם אבל אני הגעתי לזה רק עכשיו…סורי. מקסימום תזכרו במאכל קל, פשוט,יפה וטעים מאוד. חובבים מושבעים של אורז אחד-אחד…הממ.. לא בטוח שזה בשבילכם.

עוגת עלי גפן

אני לא יודעת מאיפה המתכון הזה בדיוק, אלי הוא הגיע מגילי גיסתי, שאצלה אכלנו את הגירסה הצמחונית וכך הכנתי אותו גם אני.

חומרים לתבנית גבוהת שוליים בקוטר 24 ס"מ:
1/2 כוס חמוציות
100 גרם פיסטוקים קלויים וקצוצים גס
1 צנצנת עלי גפן כבושים
1 בצל גדול קצוץ
2 שיני שום קצוצות
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כפית בהרט או ראס אל-חנות
11/2 כוסות אורז עגול
1/2 צרור פיטרוזליה או כוסברה קצוצה

לרוטב:
1 כוס תרכיז רימונים
2 כוסות מים רותחים
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל גרוס

אז ככה:  אני השתמשתי בקערת קרמיקה מעוגלת שאפשר לאפות בה, את עלי הגפן המצונצנים השרתי במים וסיננתי שלוש פעמים כדי להיפטר מטעם מי השימורים (גילי קטפה עלים טריים וחלטה אותם קלות). אם מכינים עוגה בגודל הזה אפשר לנסות לשחרר מהצנצנת חצי מכמות העלים רק שבדרך כלל הם דחוסים היטב יחד וזה לא פשוט. אם מכפילים כמויות אז צנצנת אחת תספיק גם לעוגה גבוהה יותר או גדולה יותר. מצנצנת אחת נשארים הרבה עלים לא מנוצלים אז את מי הצנצנת כדאי לשמור ואת הנותרים להחזיר לצנצנת ולמקרר, זה מחזיק לפחות שבוע בלי בעיה. במהלך אותו שבוע אפשר להכין סיר ממולאים ולרפד את תחתיתו בעלי גפן או לגלגל חתיכת גבינת עיזים בעלה גפן לסיגר קטן ולאפות קצת או לא, טעים גם חי. אפשר להכין אורז ירוקים ובנוסף לכוסברה, פטרוזיליה, טרגון, בזיליקום וקצת שמיר כדאי לגזור לרצועות דקיקות את עלי הגפן, הם מוסיפים חמצמצות נהדרת. ואם לא תגיעו לאף אחת מהמנות האלו אז פסטה תכינו לפחות פעם אחת, נכון? אז נסו את סלט הפסטה היוונית שלי עם עלי גפן גזורים, זיתי קלמטה, פטה עיזים, קוביות של עגבניות טריות, רצועות של פלפל קלויות (כן, מצנצנת), חומץ בן יין והרבה שמן זית משובח.

ולענייננו:  התיבול פה הוא המלצה ולא היה לי בהרט בבית אז הכנתי תערובת על המקום. עירבבתי יחס שווה של גרגרי כוסברה קלויים, פלפל שחור, קינמון, הל, חצי מהכמות כמון קלוי ושני מסמרי ציפורן, טחנתי הכל במטחנת תבלינים והוספתי כמה גרודים מאגוז מוסקט. יצא אחלה. ולאורז הוספתי יותר מכפית אבל זה כבר תלוי בטעם האישי. מה עוד? אה, השתמשתי גם בפיסטוקים וגם בצנוברים קלויים קלות, וכן גם בפטרוזיליה וגם בכוסברה. בפעם אחת לא היתה פטרוזיליה אז הוספתי טרגון וזה יצא נפלא.

ואיך מכינים?

שמים במחבת גדולה שמן זית ומטגנים את הבצל עד להזהבה יפה, מוסיפים את השום ואחרי דקה את האורז. מערבבים כך שכל האורז נוצץ יפה עם שמן, מוסיפים את תערובת התבלינים, מערבבים ומסירים מהאש. כשמתקרר מוסיפים את החמוציות, פיסטוקים, צנוברים וירוקים קצוצים.

מרפדים את הקערה בעלי הגפן כך שהם חופפים ומטפסים על הדפנות, עשיתי כשלוש שכבות. מפזרים כחצי מכמות האורז לקרקעית המרופדת ומכסים בעוד שלוש שכבות עלים רק על האורז, כמחיצה. עליה מפזרים את שארית האורז ואז מקפלים את העלים שבדפנות כך שיסגרו למרכז ויכסו את האורז. לעטיפה יותר אסטתית כיסיתי הכל בכמה עלים גדולים. אל תהדקו מדי כי האורז הרי תופח כשהוא מתבשל/נאפה.

מערבבים את כל חומרי הרוטב, יוצקים על העוגה, מכסים את הקערה בנייר כסף ומהדקים סביב השוליים. אופים ב- 200 מעלות כארבעים דקות. מנמיכים ל- 180 מעלות ואופים עוד חצי שעה. מורידים את מכסה נייר הכסף ואופים עוד עשר דקות. מוציאים מהתנור. אם רואים נוזלים רצים בתבנית כדאי לאפות עוד קצת כי הזמן עלול להשתנות לפי התנור, אם זה רק עסיס מבעבע זה בסדר גמור. לאחר חמש דקות צינון כדאי להפוך לצלחת הגשה. מתקבלת עוגה של אורז חמצמץ ודביק מנוקד באדום וירוק עם ניחוח של מלכי קדם. כדאי להגיש עם יוגורט בצד, אפשר גם טחינה.

האורז בתמונות הקודמות הוא של הכפילה שלי
מודעות פרסומת

6 מחשבות על “עוגת עלי גפן

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s